Ebben a témában készült írások: Szórakoztató irodalom

Az év legjobb olvasmányai

Sokan írnak Top5 listákat az olvasmányaikból, én is kedvet kaptam, annyi különbséggel, hogy képtelen voltam öt könyvnél megállni 🙂

Íme, egy teljesen szubjektív lista azokról a könyvekről, amelyek a leginkább tetszettek nekem 2018-ban. Vannak köztük vadonatúj és egészen régi művek is. Remélem, hogy Ti is találtok köztük új kedvenceket!

Emri Nórától a Szerelmem, Kefalónia és az írónő másik regénye, a Vissza Korfura is teljesen magával ragadott. A legjobb szerintem zimankóban olvasni, mert nem csupán a történetek helyszíne, de a romantikus bonyodalmak és a finom humor is átmelegítenek 🙂

C. Dickens: Copperfield Dávid. Gárdonyi Géza igen nagyra tartotta Dickenst karakterrajzoló képességéért. Valóban teljesen beszippantja az olvasót a történet már a legelső oldalon, és csak ámulunk, milyen színes, erőteljes és szórakoztató karakterek mozognak előttünk – az én legnagyobb kedvenceim egyértelműen Betsey Trotwood és Dick úr lett.

Marina Fioratót ebben az évben fedeztem fel magamnak, a Beatrice című regénnyel, ami a Sok hűhó semmiért lapjain megismert Beatrice és Benedek történetét fűzi tovább, egészen pazar kiállításban. Amint a könyv végére értem, azonnal el is kezdtem újra – ilyesmi pedig ritkán fordul elő velem.  A muránói üvegfúvó című regényt egyszerre találtam rémisztőnek és lebilincselőnek. A 17. századi Velencében játszódó, krimibeillő jelenetek mellett izgalmas mai románcnak is tanúi lehetünk. Az írónő további regényei már várakoznak a polcomon 🙂

P. G. Wodehouse-tól sok regényt olvastam már, idén került a kezembe Az életművész címet viselő elbeszéléssorozat, ami egyértelműen a legjobban sikerült művei közül való. Ilyen sokat, azt hiszem, legutóbb a Golfőrültek történetein kacagtam 🙂

Julianne Donaldson: Edenbrooke és Blackmoore című regényeit egyszerűen lehetetlen letenni. A romantika kedvelői számára mindenképpen kötelező mindkét történet, amelyek szinte filmszerű részletességgel peregnek a szemünk előtt. Rekordidő alatt kiolvastam!

Nicky Pellegrino Olaszország, szeretlek! című regénye bizony megríkatott. Annyi szív és érzelem van benne, hogy ha nem Itália adná a történet hátterét (legtöbbnyire, mert van egy angliai rész is), akkor is ugyanolyan élvezettel merülne bele az olvasó. Igazi emberek igazi szenvedélyei, botlásai, reményei. Kénytelen voltam az éjszakai pihenésem egy részét is feláldozni, mert a könyv nem bírt kiesni a kezemből!

A végére hagytam még három szerzőt, akik mindenképpen megérdemlik, hogy megemlítsem őket ebben a cikkben. Susan Vreeland (A jácintkék ruhás lány), Rebecca Stonehill (A lány és a nektármadár), Santa Montefiore (A ház a tengernél) mesteri módon fűzik a szavakat és a történetük szálait – szem nem marad szárazon. Azoknak ajánlom őket, akik jól bírják, ha egy olvasmány összetöri a szívüket (én sajnos nem tartozom ebbe a táborba, így a továbbiakban inkább csak a könyvborítóikat fogom megcsodálni).

Jó olvasást mindenkinek 2019-re is! 🙂

Sorsforgácsok – interjú Németh Krisztinával

Németh Krisztina nevével akkor találkoztam először, amikor a Rejtelmes karácsonyok című kisregénygyűjtemény történeteit olvastam. Fiatalos, könnyed és szellemes a stílusa, de komoly témákról is lebilincselően tud írni. Ismerjétek meg az írónőt! 🙂

image-1947
– Mi volt az első történet, amit megírtál?

– Talán tizenkét éves lehettem. Elhatároztam, hogy én most aztán krimit írok. Leültem egy vonalas füzet mellé és körmölni kezdtem: Valahol Angliában, egy hosszú kabátos férfi, sietős léptekkel egy parkon megy át. A hó térdig ért, és a bokrok mögül megvillant két szem. Eddig jutottam, mert nem tudtam, hogy ki fog megölni kicsodát, és miért? Szóval ezt elvetettem, de az érzés, hogy valamit írni akarok, ott maradt bennem. Később inkább csak fejben formáltam sztorikat, hogy egyszer majd… 2015-ben aztán rátaláltam Nádasi Krisz karácsonyi kisregénypályázatára, amire egy hónap alatt összerántottam egy kb. száz oldalas történetet. Akkor a toplistáig jutottam, a könyvbe nem kerültem be, de egy hatalmas tapasztalással lettem bölcsebb: ha nem győzöl, az nem jelenti azt, hogy nem is nyersz. Én nyertem azzal, hogy megismertem rengeteg írót, és írást szerető embert, ami aztán a későbbi hozzáállásomat gyökeresen megváltoztatta. A pályázatra beadott kisregényem 2016-ban a Rejtelmes karácsonyok című antológiába Révállomás, New York címen kiadásra került, Nádasi Krisznek köszönhetően.

– Mesélnél valamit magadról? Mivel foglalkozol, amikor éppen nem írsz? Vannak hobbijaid?

– Szombathelyen élek párommal és huszonnégy éves lányommal, aki épp most próbálkozik kilépni a nagy életbe. A fiam a nyáron nősült meg, izgalmas, boldog időszak volt ez. Civilben egy ausztriai hotelben dolgozom, konyhán. Nagyon szeretem, és ez annak köszönhető, hogy esténként a látványkonyhán dolgozom, ahol kapcsolatban vagyok az emberekkel, lehet beszélgetni, társalogni. Ez vagyok én. Ha csak főznék, az nem lenne ennyire izgalmas. Hobbim? Mi más, mint az írás, de emellett elmaradhatatlan a sport. Kell a szellemnek, hogy néha teljesen kipurcanjon a test.

– Mit jelent számodra az írás?

– Amióta a gyerekek kirepültek, valamiféle hiánypótlás. Alkotni valamit, amivel aztán másokat megörvendeztethetek, kellemes, vicces percekkel vagy éppen mély mondanivalókkal. Éppen milyen kedvem van. Néha úgy érezem, hogy egy-egy messzi tájon játszódó írásommal szinte elrepítem oda magam, így valahol egy kis utazás is nekem. Élünk egy életet, de közben milliónyi más kaland várhat ránk. Nos, én az írásaimmal ezeket a kalandokat élem át.

– Honnan inspirálódsz? Sok személyes élmény van az írásaidban?

Szeretem a valós történeteken alapuló sztorikat. Régi vagy épp ma játszódó, az mindegy. Átélni, megérteni mások küzdelmeit vagy hatalmas élményeiket mindig nagy kaland. Izgalmas leírni úgy egy történetet, hogy közben ismered a főszereplőt, vagy a helyszín, ahol a történet játszódik, ismerős. Ugyanakkor megvan az nehézsége, hogy nem lehet csak úgy egyszerűen leülni a gép elé, és hagyni a képzeleted szárnyalni. Komoly kutatómunkát, rengeteg beszélgetést, utána járást igényel. De így lehet hiteles.

– Van saját írói zugod, ahová elvonulsz? Hogyan teremtesz magadnak optimális hangulatot az íráshoz? Mikor van időd írni?

– Amikor az első kisregényemet írtam, senki nem tudta a családból. Hazaértem a munkából éjjel tizenegy órakor, és volt, hogy hajnali kettőig írtam. Ez azóta sem változott. Ha szabadnapos vagyok, akkor szakítok pár órát, de maradnak az éjjeli órák. Fárasztó, de akkor van csend, akkor tudok igazán kikapcsolni. Brazília meg saját halottjának tekint majd, ami a napi kávéfogyasztásomat illeti… Saját zugom nincs, de épp kialakítás alatt áll, mert az egy nagy álmom.

– Kik a példaképeid, kedvenc szerzőid?

– Kiemelni nehéz bárkit is. Vannak nagy klasszikusok, mint Rejtő Jenő, Agatha Christie, vagy Vavyan Fable, de mint a zenében, itt is mindenevő vagyok. Kivéve a nagyon horrorisztikus, nagyon parázósakat, azokat nem szívesen olvasom. Oka csak az, hogy utána veszettül félek, és kizárt dolog, hogy sötétben akár csak egy pohár vízért is kimenjek. Így inkább hanyagolom ezt a stílust. Az utóbbi idők nagy felfedezettje számomra Khaled Hosseini. Nem csak könyvei, de maga az ember is fantasztikus, tanulhatnánk tőle. Műveiben rengeteg válasz van olyan kérdésre, melyeket talán fel sem merünk tenni. Pedig aktuális, és elkerülhetetlen. A mai kortárs írókat pedig nagyon nagyra tartom. Leginkább azt, szeretem ebben a „társaságban”, hogy elenyésző esetben futok bele szakmai féltékenységbe. Támogatják, segítik egymást, és ez jó. Például te azzal, hogy velem csinálsz riportot, vagy Bogár Erika és T. C. Lang, akik a novelláskönyvemben sok segítséget nyújtottak. Öröm lesz, ha köztük tudhatom magam.

– Min dolgozol most?

– Jelenleg épp az előbb említett novelláskötet véghajrájában vagyunk. Sorsforgácsok címmel fog megjelenni. Kilenc változatos témájú novellát, és egy romantikus kisregényt tartalmaz. Fura ez tőlem, mert a kifejezetten romantikus témájú írások távol állnak tőlem, de ez most kikívánkozott belőlem. Azért a romantika mellett van egy másik vonala is. Egy novellás könyvnek épp az a fő tulajdonsága, hogy apró pici történetekkel szórakoztatja az olvasót. Utazás közben, hosszú várakozás közben, nyaralás alatt, vagy ha csak nincs időnk egy többszáz oldalas könyvbe belekezdeni. Én jobb szeretném, ha az emberek kezéből a mobilokat kiütnék a könyvek. Kezdje ezt bárki egy novellás könyvvel. Én nagyon szeretem őket. De ha ezt a könyvet elengedtem, akkor folytatom a már egy éve megkezdettet, ahol egy igaz történetet dolgozok fel (picit felturbózva). Egy menekült fiú történetét. Egyelőre a többi még titok.

– Ha kívánhatnál valamit a jó tündértől, mi lenne az?

– Most sokan felnevetnek, de egy elcsépelt, világszerte ismert közhely lenne az: világbéke. Mondom ezt anélkül, hogy szépségkirálynő lennék. De gondoljunk bele. Hova halad ez a világ? Ijesztő, néha már-már reménytelen dolgokat hozó irányba. Békében, nyugalomban élni mindennél fontosabb lenne. Elsősorban nem miattunk, hanem a gyerekeink, unokáink miatt.

 

Krisztina írásait elérheted a Facebookon:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100010818523421

https://www.facebook.com/nemethkrisztiwrites/

 

 

Világokat teremteni 1. rész

Az írás számomra olyan, mint egy kirakós játék, amelyben a képet és annak egyes darabkáit is én teremtem meg. Izgalmas utazás térben és időben, ami egyúttal megnyugtató elfoglaltság is, hiszen a magam alkotta univerzumban minden az elképzeléseim szerint alakul 🙂

image-1806
Bárki, aki megpróbált akár egyszer is kitalálni és megírni egy összefüggő történetet, tudja, hogy nem egyszerű a feladat, mégis megéri a fáradságot…

Tucatnyi kortárs magyar szerzőnek tettem fel a kérdést:

 

Mit jelent számodra az írás?

 

Saláth Barbara / Hallie Nadal

Gyermekkorom óta találok ki történeteket, ez segített elviselni a mindennapok megpróbáltatásait. Mára az írás a részemmé vált, szórakoztat, kikapcsol, de fejlődöm is általa. Az, hogy mások is élvezik a novelláimat és regényeimet, hab a tortán.

Megjelent könyveim:
Saláth Barbara néven: Tércsavar
Hallie Nadal néven: Megmajmoltak ébredése, Több titoknyi távolság
Társszerzőként és antológiában: Egy őrült történet, Megálló – Miért?, Kikötő

elmenytar.worpress.com

 

Jenei András / J.A.A. Donath

Az írás számomra szabadság, lehetőség arra, hogy adjak. Magamból, magamról azoknak, akik érdeklődnek. Szárnyalás és zuhanás akár itt a valós, akár egy másik, elképzelt világban!
Egyszerre tanulás, tanítás és lehetőség az olvasóknak, hogy kérdezzenek, ha nem találnak választ az írásokban.

A könyveim : Nyeregben a Konstantin-kereszt, Altatott álmok, Az enyém, Triannita sorozat, Tengercseppek, A látó Shakespeare, Dűneszemek, Emlék-szem, Az éjtükrös szelence, A sárkánynász követe

www.jeneiandras.konyv.guru

 

Juhos Gábor

Számomra az írás a teremtés szabadságát és élményét jelenti, egy új világ létrehozását, amiben az ember kicsit elveszhet, ha ki akar szállni a sajátjából egy időre. Az örökséget, a halhatatlanságot és a gondolataim valósággá válását jelenti.

Eddig megjelent könyveim a Noir York City sorozatcím alatt: Loose Ends, Road to Redemption, The Black And White Love Story, Old Wounds

Honlapom: http://nycnovel.blogspot.hu/

 

Pados Judit / Judith Saray

Az írás? Játék! És kemény munka. Terápia. Izgatott várakozás, hogy milyen reakciót vált ki az olvasóból. Felgyülemlett élmények újragondolása. Néha megoldáskeresés. Máskor felüdülés egy mesevilágban. Időnként vallomás, kitárulkozás. És mindenkor öröm!

Megjelent könyveim: Zöldzug, Eszmélés, Lakótársak, Szürkeszem, Időtlen szerelem, Morgan, Velencei mesék, Szerelmes családfők, Az öreg szekrény meséje
http://lassukeringo.blogspot.com
https://judithsarayblog.wordpress.com
http://www.velenceirita.hu/cimkek/judith-saray/

 

Oszlánszky Rita

Az írás számomra terápia. Fájdalmaimat, rossz emlékeimet át tudom vezetni a tollam segítségével a papírra, ahol azok feloldódnak, és nem gyötörnek tovább. Az írás emellett egy önkifejezési eszköz, egy bátorságpróba, hiszen mindig őszintén tárom az emberek elé az érzéseimet, gondolataimat, élményeimet.

Eddig megjelent könyveim: Kis állatok nagy szívvel, Út a férjemhez, Szeretethiány

http://ritablogolniszeretne.blogspot.hu/
https://www.facebook.com/oszlanszky.rita/

 

image-1807
Németh Szilvia

Istennek lenni

amikor írok
Isten vagyok
új világokat alkotok
lelkem ott rezeg minden szereplőmben
ami nekik fáj
azt én is mélyen érzem
amikor arcukon könny csorog
az én arcom sem marad szárazon
amikor ők boldogok
az én lelkem is mosolyog
s tudom
hogy magam is Isten vagyok

Megjelent művek: Gyógyító szerelem trilógia, Végzet, Festett versek, Varázs-garázs

http://www.nemethszilvia.hu

 

Kaprinyák Dóra

Az írás, a fantázia (közhelyes) de már totyogós korom óta sokat jelent nekem. Az írás által válnak valóra olyan dolgok is, amik amúgy a valóságban lehetetlenek lennének. Imádom, hogy betűk, szavak kombinációival nem csak egyszerű történetek lehet elmondani, de érzelmeket lehet rettentő érzékletesen átadni és nem mellesleg komplett világokat lehet teremteni, olyanokat, amik talán még senkinek sem jutottak eszébe.

http://irokis.wordpress.com
Megjelent könyvem: A teringettét, Budapest!

 

A cikk második részét itt találod.

A görög tájak szerelmese – interjú Emri Nórával

image-1786
Amikor Emri Nóra két regényét olvastam, odakint éppen márciusi tél tombolt hóval-széllel-mínuszokkal – és én mégis úgy éreztem magam, mintha egy napfényes görög szigeten nyaralnék. Ha szereted a humorral átszőtt romantikát, akkor Nóra neked is az egyik kedvenc szerződ lesz!

– Mi volt az első történet, amit megírtál?

Az első papírra vetett történetem biztosan valami állatmese lehetett, óvodás – kisiskolás koromban. Óvodás korom óta imádok olvasni és írni. Az első novellám a főiskolai újságban jelent meg, és Exupéry halálát mesélte el, természetesen a Kisherceg bevonásával.

– Mesélnél valamit magadról? Mivel foglalkozol, amikor éppen nem írsz? Vannak hobbijaid?

Munka, gyerek és írás mellett nincs sok szabadidőm, de amikor mégis akad, akkor olvasok, vagy sütök valamit. Most már leginkább a kisfiammal „kreatívkodok”, de kikapcsolódásként kipróbáltam például az üvegékszer-készítést, vagy a porcelán festést, egyszer még mackót is varrtam. Szeretek utazni, kirándulni is.

– Honnan jött a regényeid alapötlete?

Mindkét görög témájú regényem alapötlete nyaralás közben, a helyszínen született. A Szerelmem, Kefalónia vázlatát több év után vettem elő, és írtam meg. A Vissza Korfura pedig Perithiában született, egy kis taverna teraszán, ahol azonnal tudtam, hogy erről a helyről írni fogok. A leveleket ott már „láttam” fejben, csak a párhuzamos, mai történetet kellett hozzá kitalálni.

– Kiknek ajánlod őket?

Elsősorban azoknak ajánlanám, akik szeretik Görögországot, vagy legalább a mediterrán életérzést.

– Van valami különös kötődésed Görögországhoz, a görög emberekhez?

Utazásaim során sok szép hely volt hatással rám – olyanok, mint Toszkána vagy Skócia – de Görögország olyan zsigerből jövő szerelem számomra, amely minden találkozásnál egyre csak mélyül. Szeretem a nyíltszívű embereket, a csodás tájakat, a mediterrán ízeket, illatokat.

image-1787
– A
Szerelmem, Kefalónia olvasása közben úgy éreztem, sok személyes tapasztalat rejlik a történetben. Az látszik, hogy a helyszínt jól ismered, de felmerül a kérdés bennem: panziót is vezettél már? 🙂

Sok személyes tapasztalat, élmény van a Szerelmem, Kefalóniában – a párom is mosolyogva olvasta végig emiatt – de panziót még nem vezettem soha. Csak eljátszottam a gondolattal. Végül olyan jól sikerült, hogy levelet kaptam egy idegenvezetőként dolgozó lánytól – aki azóta már kedves ismerősöm. Ő több nyarat is Görögországban töltött, és vagy húsz pontban sorolta fel a párhuzamokat Hanna és saját kinti élete között.

– Hogyan találtál kiadót?

Mindkét könyv magánkiadás, elsősorban a páromnak köszönhetem, ő vette a kezébe a „menedzselésemet”.
Igyekeztünk komolyan csinálni, voltak próbaolvasók, korrektúra, szerkesztő, ahogy azt kell. A Vissza Korfura szerkesztője Nádasi Krisz, tőle is sok-sok segítséget, biztatást kaptam.
Ami a legcsodálatosabb érzés, hogy rengeteg pozitív visszajelzés érkezett az olvasóktól. Sokan vették a fáradtságot, hogy levelet írjanak nekem, elmondják, mennyire tetszett nekik a Szerelmem, Kefalónia és biztassanak, hogy írjak még.

– A hősnőid mennyiben hasonlítanak Rád?

Nagyon igyekszem, hogy a hősnőim mások legyenek, mint én, és hagyom őket, hogy szabadon alakítsák a sorsukat a történetben, de aki ismer, az biztosan lát hasonlóságokat.

– A borítókon látható fotókat Te készítetted?

Az összes felhasznált fotót – a borítókat és a Vissza Korfura képeit is mi készítettük útjaink során. Sokszor ezeket a fotókat használom inspirációként.

– Mikor van időd írni?

Sosincs időm írni ☹ Legalábbis, annyi, amennyit szeretnék. Leginkább az alvásidőm rovására tudok ezzel foglalkozni.

– Kik a példaképeid?

Számtalan író van, akiket csodálok, szeretek. Mivel könnyed, szórakoztató könyveket írok, nem akarom például Hemingwayt említeni, de szívesen elfogadnám Jojo Moyes dramaturgiai érzékét, élő karaktereit, Gerald Durrell nevettető és színes mesélő képességét, és Széchenyi Zsigmond finom humorral átszőtt, szórakoztatóan informatív stílusát.

– Min dolgozol most? Miről fog szólni a következő könyved?

Jelenleg novellákon dolgozom – elővettem néhány régebbit, azután született pár új – meglátjuk, lesz-e belőlük valami. A fejemben készen áll több regény is, már csak időre van szükségem, hogy megírjam őket. Az egyik szintén görög témájú, a másik viszont Budapesten játszódik.

– Ha kívánhatnál valamit a jótündértől, mi lenne az?

A jótündértől éppen ezért sok-sok időt kérnék ☺ Élni és írni.

 

Nóra könyvei a www.emrinora.hu oldalon illetve a Líra bolthálózatában kaphatók.

 

 

Camelia – romantikus kisregény 5. rész

(Az előző részt itt olvashatod.)

image-1754
1870. augusztus 17.

Eliza megígérte ugyan, hogy hamarosan meglátogat, mégis őszintén meglepődtem, amikor ma teaidőben megjelent nálunk Mr. Atkins társaságában. Az idő felettébb kedvező lévén a kertben terítettünk asztalt, és két vendégünknek a rózsaágyások szomszédságában szolgáltuk fel a teát és a süteményt.

– Kedves Mrs. Carlton, mit gondol, Camelia kisasszony nem jönne el velünk egy pár hétre Londonba? – szólalt meg Eliza, és a nénikémre pillantott.
– Ó, micsoda kitűnő ötlet, Miss Atkins, kitűnő! – lelkesedett Maria néni, rám pillantva. – Én a magam részéről máris támogatom, és bizonyosra veszem, hogy Mr. Carltonnak sem lesz ellenvetése… Legalábbis meg tudom majd győzni arról, hogy ne legyen ellenvetése – mosolygott vendégeinkre.
– Igazán nagy örömmel látnánk vendégül otthonunkban. Jöhetne velünk bálokba és színházba…
– De hiszen táncolni sem tudok – vetettem közbe.
– Az nem lehet akadály, Miss Woods, megtanítjuk!

– De hiszen nem csak bálok vannak Londonban, Eliza – mosolyodott el Mr. Atkins. – Miss Woodst talán érdekelnék a British Museum gyűjteményei, a nagyszerű építészeti alkotások, a képtárak műremekei, a parkok sétányai is.
– Igen, mindez nagyon is kedvemre való lenne – feleltem szerényen, de tudtam, hogy hiába erős Atkinsék bűvereje, bácsikám makacsságával szemben vajmi keveset ér.

Maria néni azonban nyilván másként gondolta. Valósággal sürgött-forgott: kicserélte a cukortartót, mert nem találta elég tisztának, a Victoria sponge mellé még kétféle kekszet meg vajat is hozott, és mindenáron a nagy sikerű lekváromat kínálgatta Atkinséknek, miközben a mosoly le nem törlődött volna az ajkáról. Azt hiszem, még soha nem láttam őt ilyen… izgatottnak. Igen, az izgatott a megfelelő kifejezés. Mint amikor egyik csésze kávét a másik után hörpinti fel, és aztán a szapora szívdobogástól megülni sem tud egy helyben. Most is ez történt volna? Hárompercenként felpattant, mint aki hangyabolyra ült, valami újabb dolog miatt. Nem tudtam mire vélni a viselkedését, és ha Elizára és a bátyjára pillantottam, biztosra vettem, hogy ők ugyancsak zavarban vannak tőle.

– Kicsit sápadtnak tűnik, Miss Woods – szólalt meg Mr. Atkins, amikor Maria néni újból a konyhába sietett, ezúttal egy újabb adag teáért. Éreztem, hogy ettől a megjegyzéstől máris elpirulok.
– Hát persze, hogy az, Freddie – nyugtázta Eliza a fivére véleményét. – Ha egy ifjú hölgy egészségi okok miatt kénytelen tartózkodni a testi megerőltetéssel járó tevékenységektől, akkor az arcszíne sem lehet olyan rózsás, mint az kívánatos lenne.
– Rózsásat mondtál? De hiszen abban nincsen semmi hiba – mosolyodott el Frederick Atkins az arcomat vizsgálgatva. Igazán zavarba ejtő volt a viselkedése! – Egy igazi angol rózsa. Világos bőr és haj, kék szemek… És egy hibátlanul finom hölgy.

– Nézzék csak a rózsabokrainkat – dadogtam, mert ez nekem már túl sok volt. – Nem gondolják, hogy idén elég kevés rajtuk a virág?
Elizabeth mosolya már-már anyaian elnéző volt.
– Nincsen oka szégyenkezni miattuk, kedvesem – szólt –, Whitakerék vagy Haywardék rózsái sem szebbek semmivel. Sőt, talán az önök bokrai még üdébbek is azoknál, ugye, Freddie? Én dúsnak találom őket.
– Ó, hát legfeljebb csak a levendulákhoz viszonyítva. Szinte teljesen kiszáradt ez a pár tő itt – mutattam az ágyás szélén szomorkodó, fakózöld növénykékre. – Talán elfagytak vagy kártevő támadhatta meg őket…
– Ha megengedi, Miss Woods, szívesen hozok új töveket, amiket a régiek helyére ültethet – jegyezte meg Frederick Atkins, és barna szeme felragyogott.
– Nagyon kedves, Mr. Atkins… De kérem, ne fárassza magát a növényeink miatt – feleltem.
– Nem a növényeik, hanem maguk miatt – mosolygott rám a fiatalember. – Egyébként nem jelent fáradságot, biztosíthatom.

(Folytatjuk…)

 

Camelia – romantikus kisregény 4. rész

image-1708
(Az előző, 3. részt itt találod.)

Június 6. hétfő

Míg ágyamban töprengtem álmatlanul, megérett bennem az elhatározás. Felkutatom a testvéremet! Egyelőre ugyan semmi ötletem sincs, hogyan fogjak hozzá, de szüntelenül ezen töröm a fejemet. Lehetséges, hogy Mary ugyancsak a megtalálásomon fáradozik, ezért testvéri kötelességem is, hogy törekedjem a nyomára bukkanni!

Miután elfogyasztottuk a sült csirkét és a citromfelfújtat (csirizes maszlag lett megint, de Maria néni, könnyeimmel mit sem törődve, leszögezte, hogy megtanítja nekem, ha belepusztul is), a néni átment Mrs. Greenhez, hogy megszemlélje a kiscsibéit. Minthogy Andrew bácsi újságolvasás ürügyén a szalonba tért, a kertbe indultam, hogy játsszam egy kicsit Poppy cicával, de közben nagyon füleltem, s amint elcsendesült a ház, rögtön visszaóvakodtam. Behallgatóztam a konyhába: Mabel a piszkos edényneművel csörömpölt, míg Jane-t szidta válogatott kifejezésekkel, amiért nem tisztította meg rendesen az ezüstöt, és ezért is neki kellett tartania a hátát (Maria néni valóban veszekedett reggel Mabellel amiatt, hogy nem Mr. Robertsnél vette a húst, de ezüstről nem volt szó), Jane meg szipogva seperte közben a padlót. A szalonból Andrew bácsi hortyogása hallatszott ki, megint belealudt az újságjába a kedvenc karosszékében.

Felsurrantam az emeletre, és beóvakodtam a könyvtárszobába. A szemem lassan szokott hozzá a befüggönyzés miatti félhomályhoz – ráadásul azt sem tudtam, mit is keresek valójában. Valamiféle nyomot, valami fogódzót, egy papírt, feljegyzést, keresztlevelet, okiratot… bármit, amin a Woods név szerepel. Körbepillantottam a polcokkal borított falakon, hátha ráérzek, hol is kezdjem a kutakodást. Végül a nagy tölgyfa íróasztalra esett a választásom. Leültem a hatalmas karosszékbe, és óvatosan kihúzogattam sorra valamennyi fiókot. Színültig voltak papírokkal! Egészen elcsüggesztett a látvány – mert bár nem számíthattam arra, hogy bármelyik fiók tetején egy “Camelia Woods” feliratú dosszié vár rám, azt azért mégsem gondoltam, hogy Andrew bácsi évtizedekre visszamenően gondosan őrizget mindenféle számlát, levelet, unalmas elszámolást meg kimutatást. Időmből persze nem futotta, hogy apróra átvizsgáljak mindent, csak itt-ott néztem bele a papírhalmokba. Semmit sem találtam, aminek szemernyi köze lett volna hozzám. Semmit! Tanácstalanul ültem a hatalmas székben, a szemközti könyvespolcra meredve. Elmémben lázasan kutakodtam, hátha valami használható kiindulópontot találok…

“Maria néni, hány éves is voltam, amikor Andrew bácsival örökbe tetszettek fogadni?” – kérdeztem egyszer nevelőanyámat. “Kettő múltál egy kevéssel, kedvesem. 1855 őszén történt, azóta viseljük gondodat.”

Felálltam és körbesétáltam a polcokat, hogy gondosan szemügyre vegyek minden olyan napló- és évkönyvet, amin ez az évszám szerepel. Lassan, módszeresen haladtam, a legfelső polcnál kezdve, s ehhez a létrát is használnom kellett, és habár megállapítottam hogy Jane nem csupán az ezüsttel bánik mostohán, hanem a portörölgetés is a hanyagul teljesített feladatainak sorát gyarapítja, keresésem céljához egy fikarcnyival sem jutottam közelebb. Utolsóként az íróasztal mögötti szekreterbe is bekukkantottam. Sokszor megcsodáltam már ezt a szép intarziás bútordarabot, amin a világos és sötét felületek váltakozása csillagmintát ad ki, de mivel sokszor hallottam már, hogy nagyon régi, családi örökség, és nem szabad fogdosni, még sosem volt merszem még csak hozzáérni sem. Most először simítottam végig a fafelületeken. Zárva volt ugyan, de a kulcsa ott pihent a zárban, így könnyedén, szinte hangtalanul nyílt ki előttem az ajtaja. Ebben, az üres papírlapokon kívül, csak kisebb, jelentéktelen jegyzeteket találtam Andrew bácsi gyógyszerreceptjeiről meg effélékről.

Az alsó polcon viszont valami érdekeset találtam! Egy szép kis láda pihent ott, akkora volt, mint egy kisebbfajta kincsesláda, sötét színű fából, veretes vasalattal az élein, a felső részében pedig a “C.D.” betűk díszelegtek, a síkból kissé kiemelkedve. Rögtön az jutott eszembe, hogy ez egy monogram lehet, de akárhogy is töröm rajta a fejemet, senkit sem ismerek, akire ráillene. Még ha “C.W.” volna… akkor akár az enyém is lehetne! Sajnos a fedele nem nyílt, kulcsot pedig nem találtam hozzá, és már időm sem volt, hogy keresgélni kezdjem, mert a lépcsőről meghallottam Jane bősz szipogását. Mielőtt rajtakapna, gyorsan elhagytam a könyvtárszobát, és az ablak elé álltam a folyosón, mintha csak a kertet csodálnám. Jane ekkor ért fel seprűjével az emeletre, s miután lapátjára húzta az összegyűjtött port, megigazgatta kibomlott haját, ügyetlenül pukedlizett felém, és visszacammogott a földszintre.

(Folytatjuk!)

Újabb idézetek az olvasásról

fragonard-91063_960_720
image-932
“Aki könyvet olvas, maga idézi fel a látványt, maga teremti meg a hangokat, maga alkotja meg a mozdulatokat, az arcvonásokat, az érzelmeket. Maga alkot meg mindent, ami több a puszta szónál. És aki a legcsekélyebb örömét leli az alkotásban, annak olyasvalamit nyújt a könyv, amit a televízió soha.” (Isaac Asimov)

“A könyvek, mint az emberek, csak akkor adják ide titkukat, bizalmukat, ha te is átadod magad nekik.” (Márai Sándor)

“Egy olyan ember, aki nem olvas jó könyveket, semmivel sem különb, mint az, aki nem tudja elolvasni őket.” (Mark Twain)

“Csak az irodalom őrzi meg az ember ifjúságát; a sokat olvasó egy kicsit mindig diák marad.” (Szerb Antal)

“…És még azt is gondolom, hogy az írás és az olvasás a meditáció legtartalmasabb formája. Még senki sem talált fel ennél is tartalmasabbat. Ha a világtörténelem legérdekesebb elméinek műveit olvassuk, nemcsak a saját elménkkel töprengünk, de az övékkel is.” (Kurt Vonnegut)

“Egy olvasó ember kettővel felér.” (Valentino Bompiani)

„A könyvek és a tapasztalatok együtt alakítják a lelket.” ( Radnóti Miklós)

“A könyv a tökéletes szórakozás. Nincsenek reklámok, nincsenek lemerülő elemek.” (Stephen King)

“A könyv a lélek orvossága.” (Diodórosz)

“Ma a könyvek a mi véneink. Észre sem vesszük, de azáltal vagyunk gazdagabbak, mint az analfabéta (vagy aki nem az, de nem olvas), hogy ő csak a saját életét éli, mi viszont megszámlálhatatlanul sokat.” (Umberto Eco)

“Az olvasás az író életének alkotó központja. Én akárhova megyek, könyvet viszek magammal, és mindig találok alkalmat, hogy bele is olvashassak. A trükk abban áll, hogy az embernek meg kell tanulnia kis és nagy adagokban olvasni. A várószobákat egyenesen a könyvekre tervezték. De ugyanezt szolgálják a mozik előcsarnokai vetítés előtt, a hosszú és unalmas sorban állások, és a mindenki kedvence, a vécé. Még vezetés közben is olvashat az ember, hála a hallható könyv forradalmának.” (Stephen King)

“Az ember nem beleteszi a könyvekbe az életét, hanem bennük találja meg.” (Alan Bennett)

“A könyv igényes, mert alkotó tevékenységet követel az olvasótól. Nem mindenki, sőt, roppant kevesen felelnek meg e követelménynek, így hát nem olvasnak, és nem is fognak olvasni.”(Isaac Asimov)

“Az olvasás igazi partneri viszony. Az író épít egy házat, de csak az olvasó tudja azt igazi otthonná tenni.” (Jodi Picoult)

“Könyvek lapjai között töltöttem az életemet. Emberi kapcsolatok hiányában papírszereplőkkel létesítettem kapcsolatot. A leírt történetek által éltem meg szerelmeket és veszteségeket, képzettársításokban tapasztaltam meg a kamaszkort. Világom világok hálójával átszőtt háló; láb a lábhoz, csont az ínhoz, gondolatok és képek együvé szövődnek. Betűkből vagyok, mondatokból kreált karakter, kitalált történetek alakította képzelettöredék.” (Tahereh Mafi)

image-933

Camelia – romantikus regény 3. rész

image-1702
(Az előző részért ide kattints.)

Június 5. vasárnap

– Jó reggelt, Maria néni – köszöntem az étkezőbe lépve. Diszkréten elnyomtam egy ásítást, s körbepillantottam a csendes helyiségben. Azonnal feltűnt, hogy mi a szokatlan. – Hát a bácsi…?
– Korán reggel elhívták egy beteghez. Ülj csak le és eszegess, közben pedig megtervezzük a jövő heti menüsort.
Töltöttem magamnak egy bögre forró tejeskávét, és a vajas pirítósomra csurgattam egy kevés dzsemet. Maria néni elővette a tálalószekrény fiókjából konyhai füzetét meg egy ceruzát, kihegyezte a végét, aztán átnyújtotta nekem az asztal túlsó oldalára. Beleharaptam a meggylekváros kenyérbe, s közben egyre tegnapi gondolataim motoszkáltak a fejemben.

Maria néni szürke szeme a függönytartóra tapadt (reméltem, hogy nem találja porosnak, mert akkor szegény Jane megint szipoghat egész nap), és átszellemült arccal egyszer csak diktálni kezdett, mint aki égi sugallatot kapott.
– Tehát, hétfő… Írd szépen! Reggeli: tükörtojás, sült szalonna, tea… Ebéd: sült csirke zöldbabbal, citromfelfújt. Vacsora: rakott sonka, almás pite.
Szorgosan körmöltem, és már előre szomorkodtam azon, hogy holnap megint a citromfelfújttal fogott bajlódni.
– Kedd. Reggeli: lágy tojás, mézes kenyér…
– Maria néni!
– Igen, kedvesem? – zökkent vissza a valóságba, rám ejtve kérdő tekintetét.
– Kérem, meséljen a testvéremről! Mit tud róla? Hány éves, hol él? Miért választottak el bennünket egymástól? Mi történt a szüleinkkel? – buktak ki belőlem a kérdések, amelyek úgy égettek, mint a tűz, mint a forró tejeskávé a festett porcelánbögrémben.

– Hiszen elmondtam már mindent, amit tudok – válaszolt gyorsan. Ujjait a kiürült csészéjére fonta, és szórakozottan forgatta jobbra-balra a fehér porcelánt. – Mindent tudsz már Maryről, amit tudni lehet. Őt egy tehetős derbyshire-i család vette magához, miután a szüleitek nem tudtak többé gondoskodni rólatok.
– De én…
– Te a gyenge tüdőd miatt nem tarthattál vele. De azért boldog vagy Andrew bácsi házában, ugye? – mosolygott. – Mindent megkapsz, amit csak szemed-szád kíván.
– Igen. De… – Tétováztam, hogy ki merjem-e mondani a titkos vágyamat. – Úgy szeretném… nagyon szeretném látni a tengert is egyszer!
– Majd eljön annak is az ideje… Folytassuk akkor! – csapta össze a kezét. – Kedd, reggeli: lágy tojás, mézes kenyér, kávé. Ebéd: marhahústekercs, sárgarépa, almapuding.

– Maria néni…
A néni szája idegesen megrándult.
– Nos, mi az megint? – kérdezte.
– Nem levelezhetnék esetleg Maryvel? – esdekeltem. – Annyira szeretnék! Annyira, de annyira, hogy… Még a medvecukorról is lemondanék örök életemre, csak vele találkozhassam egyszer!
– Camelia, kedvesem, nincsen tudomásom a pontos lakhelyéről. Lássuk csak tovább, mi legyen a vacsora? Andrew bácsi igen kedveli a halat. Legyen hát haltorta, desszertnek pedig ribizlis lepény. Szereted a ribizlis lepényt, ugye? Vagy inkább mást ennél? Lehetne akár mandulatorta is vagy dzsemes pite, ha azt jobban szereted.
– Bármelyik megfelel nekem, Maria néni.
– Akkor hát jól van. Ribizlis lepényt fogunk sütni. Nézzük a szerdát!

Így folytattuk tovább, amíg fel nem jegyeztem a vasárnapi menüt is; akkor Jane jelentette, hogy Mrs. Green kocsija már a ház előtt vár. Felszaladtam átöltözni, és már indultunk is az istentiszteletre.
Maryhez ma sem jutottam közelebb.

(Folytatása következik!)

Camelia – romantikus regény, 2. rész

image-1692
Az első részt ide kattintva találod.

Szomorúan ingattam a fejem.
– Legalábbis elkeserítően keveset.
– Lehet, hogy több testvéred is van, ki tudja?
– Több…? – Ez az eshetőség eddig még sohasem jutott eszembe. – Gondolod…? Maria néni és Andrew bácsi sosem beszélt másról, mint Maryről.
– Nem kizárt, hogy elhallgatják előled az igazságot.
– William! – pirított Adelaide az öccsére, és a nyitott szalonajtón át a folyosó felé sandítgatott. – Kérlek, ne ilyen hangosan!
– Én nem hiszem, hogy félre akarnának vezetni. Mi haszna volna? – vélekedtem.
– Hát, én nem tudom – vont William vállat. – Mindenesetre az ügy túlzottan titokzatos. Egy jó nyomozóra lenne szükségünk, az kiderítené az igazat.

Adelaide válaszolni akart a felvetésre, de a szava elakadt, amikor Poppy, a macskám ugrott be a nyitott ablakon át a komódra, onnan a perzsaszőnyegre, s végül nem is hozzám, hanem barátnőm lábához dörgölőzött.
– Ó, milyen édes kiscica! – gügyögte lehajolva, és megvakargatta fekete szőrű, fehér mellénykéjű és tappancsú új kedvencem fülét. – Ez a kis édes még nem volt itt a múlt héten… Hogy hívnak, gyönyörűm?
Megmondtam a nevét és hogy Mrs. Greentől kaptam a minap.
– Ó, a kedves Mrs. Green…! – szólt Adelaide vicces hangon, az említett hölgy modorát utánozva, arca azonban hirtelen engedelmesre vált, amikor észrevette Maria nénit az ajtónyílásban.

– Drága Miss Hayward, az édesapja nem küldött magukkal egy csomagot, benne pirulákkal meg labdacsokkal? – kérdezte.
– Dehogynem, Mrs. Carlton. Még az ajtóban Jane kezébe nyomtam, alighanem a konyhába vitte, ha nem tévedek.
– Ó, az a lány…! – kiáltott fel Maria néni, és távozóban vetett egy pillantást a madárrajzokat nézegető Williamre.
Adelaide egy fél percig tisztelettudóan ült a széken, aztán suttogva fordult hozzám.
– Hát a citromfelfújttal hányadán állsz?
– Ez az étel olyan nekem, mint neked a francia igeidőid – válaszoltam kesernyésen.
– Akkor ne is mondj többet, mindent értek – felelte Adelaide, és a hangja tele volt együttérzéssel.

(A folytatást itt olvashatod)

Camelia – romantikus regény, 1. rész

image-1689
Camelia, romantikus kisregény, a Gwendolyn – Manor House titka folytatása. A történetről itt olvashatsz összefoglalót.

Az első részben megismerkedünk a 17 esztendős Camelia Woodsszal, aki nevelőszülőknél él, és a baráti testvérpárral, Adelaide-del és öccsével, Williammel, aki iránt főhősnőnk gyengéd érzelmeket táplál…

1870. május 24. kedd

Ó, micsoda rémes nap! Miss Smith halálra gyötört ma a földrajzleckével. Szó, mi szó, valóban nem tudtam felsorolni Európa valamennyi főbb folyóját, mi több: Anglia uralkodói közül is kifelejtettem néhány unalmas alakot, akik nem küldtek tengeri flottákat a gaz spanyolok ellen, nem építettek lenyűgöző kastélyokat a skót felföldek kísértetei számára, és egyetlen valamirevaló puding sem őrzi a nevüket a Brit-szigeteken.
Miss Smith elégedetlenül biggyesztgette az ajkát, kilátásba helyezve, hogy könyörtelenül beszámol a bácsinak hanyagságomról.

Andrew bácsi azonban egész délelőtt elmaradt a betegeinél, s Miss Smithnek be kellett érnie azzal, hogy panaszait Maria néninek adja elő, aki azonban jóformán csak egy legyintésre méltatta a feddő szavakat.
– A folyók nem olyan fontosak, mint a felfújt. Ha mindent megtanulsz sütni, én egészen elégedett leszek – zárta le a témát. Miss Smith durcásan távozott, a néni pedig magamra hagyott a szalonban s visszatért a konyhába, hogy bőségesen ellássa Mabelt utasításokkal az esti sültet illetően.
Nem kellett sokáig a pianínó mellett unatkoznom, mert Adelaide és William váratlanul beállítottak tea előtt. Adelaide elbűvölő kék ruhát viselt, ami remekül kiemelte a szeme színét, William pedig egy madaras képeskönyvet szorongatott a kezében, és rögvest letelepedett vele a kanapéra.

– Engem Miss Lenoir nyaggat hetente háromszor a francia igeidőkkel – gyűlölöm valamennyit! És ha nem mutatok elégséges előrehaladást, papa nem fog elengedni Dorchesterbe!
Adelaide csüggedt tekintettel meredt maga elé.
– Tehát Dorchesterbe utaztok idén? – kérdeztem, és töltöttem vendégeimnek egy-egy pohár bodzaszörpöt az asztalon álló tálcáról.
– Igen, kiveszünk ott egy házat két hétre – felelte Adelaide, és elvett egy pohár italt. – De én csak akkor mehetek, ha Miss Lenoir, az a fonnyadt vénség elégedett lesz a tudományommal. Máskülönben míg a családom üdül, én maradok itthon…

– Biztosan megkegyelmez majd a papád – vélekedtem. Töltöttem magamnak is egy kis szörpöt és belekortyoltam.
– Á, nem hiszem, a papa nem olyan. Kénytelen leszek addigra megtanulni a franciát, különben két hét sivár szobafogságra leszek kárhoztatva!
Ha egy kis tanulással megválthatnám a bezártságomat, én bizony éjjel-nappal lelkesen magolnék, gondoltam, míg a bodzaízű italt szopogattam. Szerencsémre nevelőszüleim korántsem szigorúak ennyire, és megelégednek azzal, hogy földrajzot, történelmet és zongorázást tanuljak, a franciával szerintük ráérek még egy-két évig.

– Most miért kedvetlenedtél így el? A testvéredre gondolsz megint? – szólított meg barátnőm. Felpillantottam a poharamból.
– Ó… Maryre? Szüntelenül rá gondolok – feleltem, és ezúttal valóban elkedvetlenedtem. – Nevelőszüleim szeretnek és jól bánnak velem, és azt is értem, miért ők nevelnek, de annyira szeretném megismerni a vér szerinti rokonaimat is!
– Mary Woods… Milyen kár, hogy nem ismerheted őt! – sóhajtott fel Adelaide. William most végre felnézett a könyvéből, igéző kék tekintetét egyenest rám szegezve. A szívem egy pillanat töredéke alatt hangosabban kezdett verni (remélem, ő nem hallotta meg)!
– Tényleg nem tudsz róla semmit? – kérdezte.

 

(A folytatást itt találod!)

Ezen oldal böngészésével elfogadod a cookie-k használatát. Több infó

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát. Erről bővebben érdemes elolvasni az Adatvédelmi tájékoztatót

Bezárom

Honlap alap: WordPress ---- Sablon: Giftidea WordPress Theme ---- Készítés, működési támogatás: Egeszseghonlapok.hu