Ebben a témában készült írások: Kreatív írás

A nyomdászat emberi arca – interjú Szabó Katalinnal

image-1732
Szabó Katalint, a Katiötletek Nyomdai Ötletgyár tulajdonosát sokan ismerik azon szerzők közül, akik a magánkiadást választották műveik publikálásához. De Kati nem csak könyveket készít: feliratos csokiktól kezdve a kitűzőkön át a társasjátékig szinte bármilyen személyes, egyedi ajándék- vagy reklámtárgy készítését vállalja.

Mindhárom megjelent könyvemnek Kati volt a nyomdai előkészítője, és a borítók megszerkesztésénél is számíthattam rá: kreatív, pontos, megbízható szakember, akivel könnyű volt együtt dolgozni. Most elsősorban mint embert szeretném bemutatni őt 🙂

– Hogyan választottad a nyomdai gyártás-előkészítői hivatást?

Pályaválasztás kezdetén a tanáraim adtak ötletet, hogy induljak el a nyomdaipar felé és azóta sem bántam meg, hogy hallgattam rájuk. Valójában senki semmit nem tudott erről mondani, csak azt, hogy izgalmas lehet. Nos, tényleg az, izgalmas és változatos. Montírozóként vettek fel a középiskolába, majd fél év után a kéziszedő osztályba kértem az átvételemet, elvarázsolt az ólombetűk világa. Negyedik osztályban az iskola megkapta az első fényszedő gépet, melyre engem választottak ki, hogy megtanulhassam. Fura módon akkor ezt nem éreztem kiváltságnak, inkább kirekesztésnek a többiek gyakorlati óráiról. Ezután 3 év nyomdaipari főiskola következett. A nyári gyakorlatok alatt több nyomdában is heteket töltöttünk a gyártás-előkészítők mellett, figyeltük a munkájukat. Nagyon szerettem ezt az időszakot. Szerencsém volt a munkahelyeimen, mert az évek alatt sokrétű tudásra tettem szert, ami nélkülözhetetlen volt a szakmámhoz. Minden nyomda más, mindenhol mást jelent a nyomdai gyártás-előkészítés. Sok helyen csak nyomdai árajánlatok kiadását, máshol csak az üzem számára a munkák paraméterezését.
Több mint 30 év gyakorlattal azt mondhatom, hogy megtaláltam a helyem ebben a szakmában vállalkozóként is. A nyomdai gyártás-előkészítői munka szerteágazó, kreatív, változatos munka. Kezdődik az ügyfél kérdésével, aki szeretne valamit, de nem tudja, hogy milyen paraméterekkel lehetne árban és minőségben a legjobbat elkészíteni. Folytatódik az árkalkulációval, majd az ütemezéssel, szerkesztéssel, gyártással, a logisztikával.

– Gyerekként is ez akartál lenni?

Kisgyermekként a régészet vonzott, de nem kedveltem az ókor utáni történelmet.
Nagyon szerettem volna színész lenni, de ezt a kis falunkban nem tartották jó ötletnek, nagyon nem… élt egy sztereotípia a nőkről, akik színésznők lettek.
Vonzott a fodrász szakma, de én mindenképpen érettségizni szerettem volna és ahhoz nem kellett (hobbi szinten most is foglalkozom vele).
Fanatikus könyv rajongó voltam. Nem, nem olvastam a könyveket, hanem rendezgettem, szagolgattam, könyvjelzőket gyártottam hozzájuk, katalogizáltam kivitel szerint – valahonnan innen eredeztethető a nyomdász érdeklődésem.

– Mi vonzott benne?

Egyértelműen a változatosság és a folyamatos tanulási lehetőség. Ez utóbbi miatt változtattam munkahelyeket is.

– Mi jellemzi a nálad készült könyveket?

A nálam készült könyvekre jellemző, hogy egyre nagyobb százalékban a tanácsadásommal már önállóan tudják nyomdakészre szerkeszteni az állományokat az ügyfeleim. A fő feladatom az állományok ellenőrzése a gyártási szempontok szerint.
Igen sokféle típusú könyvet készítek. 70%-ban fekete-fehér belívvel színes borítóval puhatáblás könyvek, regények, verses könyvek, mesekönyvek, nyelvkönyvek, termék leírások készülnek. Egyre többen választják a színes belíves megoldásokat és a keménytáblás kivitelezést. Elsősorban kis példányszámos könyveket gyártok, ez a fő profilom, akár 1 db is készülhet.
Nyitott vagyok az egyedi ügyfél igények teljesítésére, a minőségi nyomdai kivitelezés határain belül.

– Mi volt eddig a legnagyobb kihívás, amivel szembetaláltad magad a munkád során?

Több ezer példányszámos keménytáblás reprint könyv kiadás, vászon kötéssel, présaranyozással, arany élmetszéssel, burkolóval. Kihívás volt és igazi csapatmunka, ezt nagyon szerettem gyártás-előkészíteni.

image-1733

Kati a bohócdoktorok között – az álló sor bal szélén

– Úgy tudom, hogy nemrég elvégezted a bohócdoktori képzést, mesélnél erről egy kicsit? Honnan jött az indíttatás? Mit szólt hozzá a családod? Hol lehet találkozni veled bohócdoktorként?

Az indíttatás már több mint 20 éves. Azóta kerestem a lehetőséget, hogy ily módon segíthessek másoknak. Olvastam ilyen lehetőségekről és úgy éreztem, hogy nekem ezt csinálnom kell. Most adódott egy lehetőségem itt Szegeden, hogy elvégezzek egy több hónapos képzést. Mindennél jobban vágytam erre, így ezt a családom is megértette és támogatott benne. A képzés nem a nevetésről szólt, inkább a sírásról, a sebek feltépéséről, az érzékenyítésről, az elfogadásról. Először magunkat kellett jobban megismerni, hogy utána segíteni tudjunk. Bohócdoktorként eddig két alkalommal tudtam programokon részt venni. Az egyik egy több száz főnek szervezett családi mozi volt, ahol a vendégeket fogadtam és nevettettem a film kezdetéig. A másik alkalom a városi gyereknap, ahol az alapítvány sátra előtt játszottunk a családokkal. Kórházakban egyelőre nem tudtam a csapattal tartani, de amint időm engedi, csatlakozom hozzájuk. Nagyon jó valami olyat tenni, ami nem rólam szól, nem a munkámról, hanem azokról akikkel találkozom. Látni a szemükben az örömöt, kicsit megnevettetni őket, kicsit elvarázsolni… beszélgetni velük, játszani, ezt nagyon szeretem.
Igyekszem évente több alkalommal más önkéntes szervezetnél is segíteni. Ez engem is feltölt, nem csak azokat akiknek segítek. Emléket és élményt adni, ezt szeretem!

– Hogyan telik egy átlagos napod?

Ez jó kérdés. Igen kötött időbeosztást szabtam magamnak és ehhez igyekszem is tartani magam.
Reggel fél óra az “énidőm”, amikor tornázok. Délelőtt válaszolok az ügyfelek leveleire, árajánlatokat adok ki, gyártásokat indítok, szállításokat szervezek, ügyet intézek. A délutáni órák az állomány ellenőrzések, szerkesztések, tanácsadások időszaka, plusz egy kis online marketing.

image-1734

Feliratos csokik

 

Szabó Katalin nyomdai gyártás-előkészítő, nyomdai ötletgyáros

Telefon: 70-535-1726

Nyomdai munkák ötlettől a megvalósulásig – www.katiotletek.hu

Havi akciók: www.nyomdaiakciok.hu

 

 

 

 

Idézetek az írásról

image-1117
“Minden új irodalmi alkotás azt bizonyítja, hogy még mindig lehet új összetételeket kihozni az ábécé negyvenegynéhány betűjéből.” (Feleki László)

“Aki lemond a mesélésről, az lemond történeteiről, aki lemond történeteiről, az önmagáról mond le.” (Odo Marquard)

“Csak azt lehet írni, ami fáj. Ami megsebzi az embert.” (Móricz Zsigmond)

“Mindig meg akartam halni, s mindig írtam helyette egy könyvet.” (Kertész Imre)

“Az írás és a szerkesztés klasszikus szabálya: amikor írsz, ne habozz belefoglalni valamit; amikor szerkesztesz, ne habozz kidobni.” (Chris Guillebeau)

“Alkotni annyit jelent, hogy a másikat oda állítjuk, ahol úgy látja a világot, ahogyan kívánjuk, nem pedig azt, hogy új világot kínálunk neki.” (Antoine de Saint-Exupéry)

“Jó író csak az lehet, ki azért ír, hogy gondolatait kifejezze; ki azért gondolkozik, hogy írjon, jó mesterember lehet, de való művész nem lesz soha.” (Eötvös József)

“A tragédiákat és a komédiákat ugyanazokkal a betűkkel írják.” (Démokritosz)

“Azért írok, hogy megmagyarázzam magamnak az életem. Csak észrevettem, hogy mikor ezt teszem, mások is megértik a sajátjukat.” (Pat Conroy)

“A legtöbb nőíró ellen az a kifogásom, hogy egy férfi is meg tudná írni ugyanazt.” (Jules Renard) 😀

“Nincs olyan könyv, amely hibátlan volna, bármilyen hosszú ideig íródjék is.” (Norman Doidge)

“A kifejezés nehéz, lassú, kacskaringós művelet – és a tévedés éppen abban áll, hogy azt hisszük, amit nem lehet szavakkal kimondani, az nincs is.”
(Antoine de Saint-Exupéry)

“Egy olyan ember, aki nem olvas jó könyveket, semmivel sem különb, mint az, aki nem tudja elolvasni őket.” (Mark Twain)

“Az a regény, amely meggyőz a maga igazságáról, akkor is igaz, ha tele van hazugsággal. (Mario Vargas Llosa)

“Minden szerzőnek mindig észben kell tartania ezt a mondatot: <<Ha a bölcs nem helyesel, az rossz; ha a bolond tapsol, az még rosszabb>>.” (Tomás de Iriarte)

“A valóság végtelenszer meghökkentőbb, mint amit egy ember képes lenne kitalálni.” (Sir Arthur Conan Doyle)

“Az írás nem pénzkereset, nem arra szolgál, hogy híresek legyünk, randizzunk, lefektessünk valakit vagy barátokat szerezzünk. Végső soron gazdagabbá teszi annak az életét, aki olvassa a munkánkat, és gazdagítja a saját életünket is.”(Stephen King)

“A leírt szavak előnye, hogy minden újraolvasáskor hatnak.” (Gary Chapman)

“A regényírásnak három szabálya van. Sajnos senki sem tudja, mik azok.” (Somerset Maugham) 😀

“Az amatőr akkor ír, amikor kedve van hozzá; a profi akkor is, ha nincs.”(Oscar Wilde)

“Mindig szerettem volna egy olyan könyvet írni, amely azzal a szóval végződik, hogy: majonéz.” (Richard Brautigan) 😀

 

Neked melyik a kedvenced?

 

Gyakorlatsor, ami segít az írásra összpontosítani

Biztosan veled is előfordult már, hogy tanulnod vagy írnod kellett volna, de nem voltál képes koncentrálni, túl sok minden járt a fejedben vagy kimerült voltál a rengeteg információtól, ami ért napközben. Ha ilyen állapotban akarnál fogalmazni, valószínűleg hasztalan merednél a fehér lapra vagy a monitorra, egy épkézláb mondat sem kerülne ki a kezed alól.

Ezen az összekuszált állapoton néhány perc alatt túljuthatsz, ha összehangolod a két agyféltekét, és biztosítod, hogy a tested energiái újra szabadon áramolhassanak.

Utánozd Donnát!

Donna Eden neves energiagyógyász alábbi gyakorlatsora az ősi kínai gyógyászat elvein alapul. Csupán néhány percet vesz igénybe, de utána úgy érzed majd, mintha kicseréltek volna – vagy legalábbis mintha a fejed egyszeriben kitisztult volna, a gondolataid pedig rendezettebbé váltak.

Nézd meg a felvételen, mi a teendőd (angolul nem értők kedvéért a videó alatt leírtam az elhangzottak lényegét):

1. A három ütögetés: kopogtasd, masszírozd vagy ütögesd az ujjak hegyével a kulcscsont alatt található mélyedést, azután a csecsemőmirigy felett, majd a mell alatt. Közben lélegezz mélyen.

2. Keresztlendítés: “menetelj” 20 lépést, meg is érintheted a térded, ha akarod.

3. A Wayne Cook-póz. Kulcsold össze a kezed, és figyeld meg, melyik hüvelykujjad van felül: a jobb vagy a bal. Azzal az oldallal kell majd kezdened a gyakorlatot, tehát pl. ha a jobb kezed hüvelykujja volt följebb, akkora jobb lábaddal kezdesz. (Ez a technika hatásosnak bizonyult diszlexia és dadogás kezelésében, zavartság, rögeszmék, kényszeres viselkedés, szétesettség, depresszió és túlzott düh esetében is! Erősíti a test integritását is, védettebbé téve azt a külső hatásokkal szemben. Érdemes elvégezned akkor is, ha előadás előtt állsz, így energiáid kellően rendezettek lesznek!)

Ülj le, tedd keresztbe a jobb lábad a bal térdeden. Helyezd a bal tenyered a jobb bokádra, a jobb tenyereddel fogd át a bal lábfejed. Mélyen lélegezz, orron be, szájon ki, ötször. Ezután tedd le a lábad a talajra, érints össze az ujjaid hegyét, és ismét lélegezz mélyen ugyanígy, ötször. Végül végezd el a gyakorlatot a másik irányban is.
A videón láthatsz egy másik helyettesítő gyakorlatot (2.50-nél találod), amellyel kiválthatod a Wayne Cook pózt, ha valami oknál fogva nem tudod elvégezni: keresztezd a bokád, keresztben kulcsold össze a kezed, és emeld a mellkasodhoz, végezz így öt mély légzést.

4. Koronahúzás: Hegyezd az ujjaid hegyét a homlokod közepére, gyakorolj velük enyhe nyomást, és oldalirányban húzd őket a homlok széléig. Ezután a kisujjaid helyezd oda, ahol a hajad kezdődik, és ismételd meg az előbbi eljárást. Folytasd ugyanígy tovább, egyre feljebb, míg a fej hátsó részéhez nem érsz.

5. Neurolimfatikus masszázs: ujjhegyeiddel masszírozd mindkét oldalon a következő pontokat: 1.) kulcscsont alatt, 2.) a kar és a törzs csatlakozási pontján (a hónaljtól lefelé), 3.) a szegycsont elülső részén, fentről lefelé haladva, majd kicsivel emellett, mindkét oldalon 4.) a mell alatt félhold alakban, kintről közép felé haladva, 5.) a bordák alatt, a szegycsonttól lefelé kb. 2,5 cm-re 6.) külső combélen csípőtől a térdig, majd a belső oldalon is

6. Bezárás: a szeméremcsonttól az alsó ajkadig húzd felfelé az ujjaid, mintha összecipzáraznád magad. Közben mélyen lélegezz. Ez a gyakorlat segít abban, hogy védettebbnek érezd magad a külvilággal szemben. Főleg akkor fogod hasznosnak találni, ha nagyon érzékeny vagy mások gondolataira, érzéseire és negativitására 🙂

Persze nem csak kezdő és haladó írók vagy éppen diákok számára hasznos megtanulni ezeket a fogásokat, kisgyerektől az aggastyánig mindenkinek hasznára válik.

Különösen akkor érdemes gyakran elvégezned a gyakorlatokat, ha sok időt kell számítógép mellett töltened, mivel az elektroszmog sajnos rendesen összekuszálja a természetes energiaáramlásodat és hamarabb elfáradsz (én éppen ezért inkább papírra szeretek írni). De mellékhatások nélkül alkalmazhatod bármikor, ha fáradt, energiátlan vagy, és nagyszerű hatású a reggeli tennivalók közé is beilleszteni!

Hatékonynak találtad a technikákat? Mit tapasztaltál?

Ezen oldal böngészésével elfogadod a cookie-k használatát. Több infó

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárom

Honlap alap: WordPress ---- Sablon: Giftidea WordPress Theme ---- Készítés, működési támogatás: Egeszseghonlapok.hu