Ebben a témában készült írások: kalandregény

Az év legjobb olvasmányai

Sokan írnak Top5 listákat az olvasmányaikból, én is kedvet kaptam, annyi különbséggel, hogy képtelen voltam öt könyvnél megállni 🙂

Íme, egy teljesen szubjektív lista azokról a könyvekről, amelyek a leginkább tetszettek nekem 2018-ban. Vannak köztük vadonatúj és egészen régi művek is. Remélem, hogy Ti is találtok köztük új kedvenceket!

Emri Nórától a Szerelmem, Kefalónia és az írónő másik regénye, a Vissza Korfura is teljesen magával ragadott. A legjobb szerintem zimankóban olvasni, mert nem csupán a történetek helyszíne, de a romantikus bonyodalmak és a finom humor is átmelegítenek 🙂

C. Dickens: Copperfield Dávid. Gárdonyi Géza igen nagyra tartotta Dickenst karakterrajzoló képességéért. Valóban teljesen beszippantja az olvasót a történet már a legelső oldalon, és csak ámulunk, milyen színes, erőteljes és szórakoztató karakterek mozognak előttünk – az én legnagyobb kedvenceim egyértelműen Betsey Trotwood és Dick úr lett.

Marina Fioratót ebben az évben fedeztem fel magamnak, a Beatrice című regénnyel, ami a Sok hűhó semmiért lapjain megismert Beatrice és Benedek történetét fűzi tovább, egészen pazar kiállításban. Amint a könyv végére értem, azonnal el is kezdtem újra – ilyesmi pedig ritkán fordul elő velem.  A muránói üvegfúvó című regényt egyszerre találtam rémisztőnek és lebilincselőnek. A 17. századi Velencében játszódó, krimibeillő jelenetek mellett izgalmas mai románcnak is tanúi lehetünk. Az írónő további regényei már várakoznak a polcomon 🙂

P. G. Wodehouse-tól sok regényt olvastam már, idén került a kezembe Az életművész címet viselő elbeszéléssorozat, ami egyértelműen a legjobban sikerült művei közül való. Ilyen sokat, azt hiszem, legutóbb a Golfőrültek történetein kacagtam 🙂

Julianne Donaldson: Edenbrooke és Blackmoore című regényeit egyszerűen lehetetlen letenni. A romantika kedvelői számára mindenképpen kötelező mindkét történet, amelyek szinte filmszerű részletességgel peregnek a szemünk előtt. Rekordidő alatt kiolvastam!

Nicky Pellegrino Olaszország, szeretlek! című regénye bizony megríkatott. Annyi szív és érzelem van benne, hogy ha nem Itália adná a történet hátterét (legtöbbnyire, mert van egy angliai rész is), akkor is ugyanolyan élvezettel merülne bele az olvasó. Igazi emberek igazi szenvedélyei, botlásai, reményei. Kénytelen voltam az éjszakai pihenésem egy részét is feláldozni, mert a könyv nem bírt kiesni a kezemből!

A végére hagytam még három szerzőt, akik mindenképpen megérdemlik, hogy megemlítsem őket ebben a cikkben. Susan Vreeland (A jácintkék ruhás lány), Rebecca Stonehill (A lány és a nektármadár), Santa Montefiore (A ház a tengernél) mesteri módon fűzik a szavakat és a történetük szálait – szem nem marad szárazon. Azoknak ajánlom őket, akik jól bírják, ha egy olvasmány összetöri a szívüket (én sajnos nem tartozom ebbe a táborba, így a továbbiakban inkább csak a könyvborítóikat fogom megcsodálni).

Jó olvasást mindenkinek 2019-re is! 🙂

Vendégszerző – Cornelie C. G.

image-1922
Köszönöm szépen Ritának, hogy itt is bemutatkozhatok Nektek.
Gallwitz Nelli vagyok, idealista gondolkodó. Hiszem, hogy mindenben megtalálhatjuk a szépet és jót, bár én is látom, alkalmanként igen mélyre kell leásnunk, hogy ráakadjunk.
Már kora gyerekkoromban megragadott a minket körülvevő színes képi világ, legyen az a fantázia eredménye vagy maga a valóság. Mindig érdekeltek a miértek és a hogyanok, jócskán befolyásoltak az érzések és a hangulatok. A színeket nemcsak ecsettel lehet visszaadni, hanem szavakkal is. Mióta megszületett az első regényem, nemcsak hiszem, de tudom is, a kiejtett szavaknak, leírt mondatoknak mekkora ereje van. Éppen ezért igyekszem figyelemmel és tiszta érzésekkel közelíteni az íráshoz.

 

Eddig három regényemmel találkozhattatok, melyek romantikus krimi műfajában születtek.
Cornelie C.G.
– Érzelmi vírusveszély
– Teremtő erő https://www.youtube.com/watch?v=1zgIxeYefAA
– Talán mindörökké https://www.youtube.com/watch?v=RnlXdc_qiEk

 

Sok szeretettel egy elgondolkodtató részlet a Talán mindörökké című regényemből. Jó szórakozást Mindannyiótoknak!

„Tiziana Montelloni Smith hálószobájuk szépen leterített ágyán üldögélt. Hosszú vörös haját kontyba tűzte, és csak leheletnyi sminket tett az arcára. Nem először fordult elő vele, hogy elmerült a
gondolataiban, teljesen elvesztve az időérzékét. Férjével kellemes napoknak néznek elébe, és az emlékezés visszarepítette a múltjukba. Határozottan szerencsésnek érezte magát, ahogy a sors vagy
talán ők maguk kialakították az életüket. Részéről soha nem ismerte az unalmat, mikor csendesebb életszakaszba ért, bevetette a „titkos” fegyverét, és írt kedve szerint. Egyetlen film sem ért a nyomába azoknak a képeknek, melyek a fejében születtek. Biztosan nem egyszerű az élet egy ilyen társsal, mint ő, aki a fantáziájából építkezik, és úgy színesíti a világukat, sokszor tudomást sem véve a zordabb valóságról. Amikor erre még a szülei figyelmeztették, rendre megvonta a vállát. Mennyivel lenne jobb, ha mindenhol a fájdalmat, a bánatot venné észre a boldog arcok helyett? És nem a szépségre, hanem a problémákra koncentrálna? Azok úgyis megtalálják. Nem akarta a homokba dugni a fejét, és pusztán a fantázia világában élni, de neki épp elég volt, néha túl sok is az az információdömping, ami hozzá is elért. Védte magát, és ha újra kezdhetné, akkor is ezt tenné, csak jóval ügyesebben. Megismerve őt bizony kevesen vették a bátorságot, hogy a csinos külső mögé kukkantsanak, és megismerjék a lelkét is. Bár hasonlót a kapcsolatukban ő is ígérhetett, mégsem volt könnyű rátalálni arra, akivel az életét elképzelte. Csak egy igazán erős, magát jól ismerő és egyben elfogadó ember volt alkalmas erre. Az események pontos időzítése, összekapcsolódása, mondhatni, a véletlen hozta össze a férjével, s bár az útjukon tettek néhány kanyart, mielőtt megállapodtak egymás mellett, az érzés, hogy Anthony oldalán ébredhet, bármilyen korábbi erőpróbát megért neki.”

Gerenday Ágnes beszélgetett is velem a regényeimről:
https://drive.google.com/open?id=0B5atAtSS9DbGZ19vLS02c1lxTVdJRWVNU0pIX1RxazNEMVhZ

Köszönöm szépen a figyelmeteket. Ha van kedvetek velem találkozni, itt megtaláltok:

– Honlap: www.corneliecg.hu

– Könyveim:
https://bookline.hu/search/search.action?inner=true&searchfield=Cornelie+C.G.&tab=bookline.hu%

– Facebook:
https://www.facebook.com/groups/1433241743391680/

image-1923

Kalandokba bújtatott fejlődéstörténet – interjú Tomcsik Nórával

Tomcsik Nórával már készítettem korábban is interjút. A fiatal írónő nemrégiben már a 3. kötettel jelentkezett A változások kora regényfolyam olvasói számára, és ahogy az első két könyv, úgy ez az újabb regény, Az új idők hősei is letehetetlen olvasmányélményt ígér!

– Hogyan jellemeznéd a stílust, amelyben a regényeidet írod?

– A stílusomat még sosem próbáltam meghatározni. Szeretem a realista regényeket, és igyekszem én is ezt a vonalat követni.
Sokan mondják, hogy olvasás közben filmszerűen peregnek le előttük az események. Valószínűleg ez onnan maradt, hogy eredetileg a filmes világban képzeltem el magam, és az írás terén is a forgatókönyvhöz való ismereteket sajátítottam el elsősorban. Most már tudatosan játszom ezzel. Nagy hangsúly van a dramaturgián, azon, hogy mikor és hol vágok el egy-egy fejezetet, szeretek játszani a szöveg ritmusával, mint amikor a vágó összerak egy jelenetet.
Szerintem a stílusom még messze nem kiforrott, de ez a filmszerű elbeszélésmód nagyon közel áll hozzám.

image-1914

– Kiknek ajánlod A változások kora regényfolyamot?

– A változások kora alapvetően öt fiatal felnőtté válásáról szól, a történelmi idő csak a színtér, sok küzdelem, belső harc szimbolikus, amivel a korunkbeli fiatalok is szembenéznek. Henryék naiv, öntelt vagy épp álmodozó kamaszokból válnak komoly felnőttekké. Közben megismerik saját démonaikat, gyengeségeiket, és a legnagyobb csatáikat önmagukkal vívják meg. Ha valaki vevő az efféle fejlődéstörténetekre, vagy a kalandregényekre, azoknak szeretettel ajánlom a könyveket.

– Mi vonzhat téged ehhez a korszakhoz, az 1. világháború körüli évekhez?

– Nem volt különösebb oka. Valahogy akkoriban, amikor nekikezdtem a történetnek, nagyon megindított a téma. Félek a háborúktól, ki akartam írni ezeket a félelmeket, értelmet találni a történteknek, tisztelegni a hősök előtt.
Szerintem a háború örök téma, mert mindkét világégés hatásai a mai napig meghatározzák a világot közvetve vagy közvetlenül. Ez olyasmi, amire emlékezni kell, tanulni belőle, legalább azt, hogy értékeljük jobban, hogy minden gond ellenére úgy élhetünk, hogy nem kell rettegnünk, harcolnunk vagy menekülnünk.

– Te személy szerint mennyire vagy benne a szereplőid karakterében?

– Nagyon. Tudatosan persze nem, vagyis csak egyetlen esetben játszottam ezzel, és csak később, amikor már a sorozat második, harmadik kötetét írtam, döbbentem rá, hogy mennyire benne vagyok a karakterekben. Henry nagyon hasonlít rám. A harmadik kötetben átélt belső csatái javarészt az én belső félelmeimből és küzdelmeimből születtek. Épp ezért ez a kötet különösen fontos, mert rengeteget adtam bele magamból. Persze a többiek is sok mindent örököltek tőlem. A világnézetemet például egyértelműen George testesíti meg, de az új, készülő regényemben főszereplő Borisz sem véletlenül készül írónak. Az ember szerintem elsősorban tudatosan vagy tudat alatt önmagából merít, aztán a közvetlen környezetéből.

– Mi ösztönzött arra, hogy fiatal nőként világháborús jeleneteket vess papírra, amikor írhatnál, mondjuk, romantikus könyveket is? Ez is menne neked, amint példa erre A baronet lánya című kisregényed.

image-1915
Mindig is a nehezebb témák érdekeltek. Ez meglátszik a könyves és filmes ízlésemen is. A könnyedebb történetek csak ideig-óráig kötnek le. Nagyon foglalkoztat az emberi lélek, és A változások kora írása közben rájöttem, mennyire izgalmas és tanulságos a történelmi események árnyékában élő emberek lelkének tanulmányozása. Rengeteget tanulok a kutatómunkák során, ha másért nem, hát emiatt megéri kitalálni ezeket a sztorikat. Azt gondolom, hogy sok mindent elnagyoltan, egy szemszögből látunk, emiatt előítéletesek vagyunk. A már megírt, és tervben lévő regényeim szereplői mindig a kor átlagemberei, akiknek a szemén keresztül láthatjuk az adott eseményeket.
Szerintem szükség van a történelmi regényekre, és a magyarok között jelenleg kevés író van, aki ezzel a zsánerrel foglalkozik, márpedig bőven akad izgalmas téma, és nem utolsósorban rengeteg tanulság.
A háborús, kegyetlen jelenetek írása pedig sajnos elkerülhetetlen ebben a műfajban. Eleinte nem is ment, nagyon féltem tőle. Viszont rá kellett jöjjek, hogy a finomkodás nem tesz jót, ha a realizmus határain belül akarok maradni, és el akarom érni a kívánt hatást. Persze figyelni kell, hogy ez ne legyen öncélú, a lelki dolgokra igyekszem a legnagyobb hangsúlyt fektetni, de ha valami véres és kegyetlen a valóságban, az a könyvben is legyen az.

– Nagy gondot fordítasz a hangulat megteremtésére. Hogyan készülsz fel írás előtt?

– Sokat hallgatok zenét, ami megadja a kellő hangulatot, filmeket nézek, hasonló témájú könyveket olvasok. Ha ez megvan, akkor a jeleneteket magamban nagyon sokszor lejátszom, mintha egy film lenne, és csak akkor írom le, amikor szinte teljesen olyan, amilyennek szerintem lennie kell. A hangulat megteremtése az egyik legfontosabb, ha nem sikerül megríkatni, megnevettetni, elborzasztani az olvasót, ha nem érez együtt a szereplőkkel, akkor valami nagyon nem sikerült.

– Mestere vagy a történetfűzésnek, hőseidet izgalmas bonyodalmakba kevered. Sokat töprengsz ezeken a kalandokon, vagy könnyedén jönnek?

– Van, ami egyik pillanatról a másikra jön, de akad, amit hetekig, hónapokig kell tervezni. A legújabb kötetet volt, hogy hónapokra félreraktam, mert nem állt össze, nem tetszett, és ilyenkor nálam az a bevált, ha egy időre szüneteltetem az írást. A dramaturgia az a dolog, amit teljesen tudatosan építek, ez az egyik legizgalmasabb az írásban. Olyan, mint megkomponálni egy zeneművet. Mindennek megvan a maga helye és ideje, az információkat megfelelően kell adagolni, semmi sem lehet céltalan. Minden, amit leírok, okkal van ott, és ha másképp nem, majd egy másik kötetben értelmet nyer. Szokásom, hogy imádok előre utalgatni, ami talán nem is mindig feltűnő az olvasóknak, de én elvezem az ezzel való játékot. Persze, amikor elkezdem az írást, nem mérek ki mindent kismérlegen, sokszor hagyom, hogy vigyen az ihlet, de azért szükség van a tudatosságra.

– Vannak kedvenc szerzőid, példaképeid?

– Tolkien számomra az etalon, az örök példakép. De nagyon szeretem Dickenst, és újabban Orwell is nagy hatást tett rám. Kosztolányi és Karinthy szintén a szívem csücskei, ha úgy 80-90 évvel ezelőtt élnék, folyton a kávéházakban kuksolnék, hogy egy szót válthassak velük.
A kortársak közül V. E. Schwab könyveit szeretem nagyon. Remekül fűzi a szálakat, csodálatos karakterei vannak. Nagyon inspiráló.

– Mi készül most? Mik a további terveid?

– Most egy második világháború alatt játszódó regényt írok. Két fiú, az orosz származású Borisz és a hitlerista apja ellen lázadó Franz barátsága kerül a középpontba, és a helyszín a náci Németország. Amikor kitaláltam ezt a történetet, nem gondoltam bele, mennyire meg fog néha viselni. Sokkal komolyabb, keményebb téma lett, mint az elején képzeltem. Ettől függetlenül azonban ez egy nagyon fiatalos könyv lesz terveim szerint. E/1-ben íródik, és az egész elbeszélésmód sokkal közvetlenebb lesz, mint A változások koráé.
Ezek után szeretnék nekilátni a sorozat negyedik kötetének, vannak tervben kiegészítő kötetek, egy regény az Amerikai Polgárháború idejéből, a Francia Forradalomból, de alakul a fejemben egy kicsit mai, kicsit könnyedebb történet is. Az, hogy mi valósul meg előbb, még sok mindentől függ, egyelőre sokat kell kutatni, inspirálódni, de egyelőre Boriszéké a főszerep.

Nóri könyveit megtalálod a Facebookon!

Ezen oldal böngészésével elfogadod a cookie-k használatát. Több infó

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát. Erről bővebben érdemes elolvasni az Adatvédelmi tájékoztatót

Bezárom

Honlap alap: WordPress ---- Sablon: Giftidea WordPress Theme ---- Készítés, működési támogatás: Egeszseghonlapok.hu